De ce apelam la psiholog?

In Romania intalnim de multe ori persoane care nu inteleg intru totul ce inseamna un psiholog si ce anume face el. Replica “ Nu ma duc la psiholog, doar nu sunt nebun !” este prima bariera cu care cei din acest domeniu trebuie sa lupte. Desi in ultima perioada se realizeaza multe campanii de constientizare a unor tulburari (de exemplu Autismul, Schizofrenia), cunoasterea atributiilor psihologului nu sunt indeajuns promovate.

Cel mai important lucru cred ca este diferentierea intre un psihiatru si un psiholog. In primul rand, psihiatrul are la baza studii in domeniul medicinei, iar psihologul a terminat o facultate de psihologie dupa care a continuat cu diverse cursuri de formare pe o anumita scoala de psihoterapie. Psihiatrul este persoana care poate prescrie medicamente, cum ar fi antidepresive, anxiolitice si altele, pe cand psihologul nu are de-a face cu prescrierea de medicamente. La psihiatru ajung de cele mai multe ori cazurile grave cum ar fi cele de Schizofrenie, tentativele de suicid, pe cand psihologul lucreaza cu cazuri mai putin grave. Psihiatrul isi bazeaza tratamentul pe medicatie, pe cand psihologul vorbeste cu clientul, tinteste factorii care stau la baza problemei, factorii care o mentin si aplica interventii pe baza literaturii de specialitate.

Am intalnit persoane pentru care apelul la un psiholog atunci cand nu au putut depasi un obstacol a fost vazut ca un semn de slabiciune din partea lor. Au preferat in acest caz sa vorbeasca cu un prieten, o ruda. Asemanarea dintre un prieten/o ruda si un psiholog este ca amandoi vor sa ajute. Diferentele sunt date de modul in care o fac. Daca persoana apropiata va oferi un sfat in functie de experientele lui trecute, interesele pe care le are, personalitatea lui, un psiholog se va baza pe studiile universitare pe care le are in spate, literatura de specialitate pe domeniul respectiv, experienta lui ca psihoterapeut. Uneori sfatul persoanelor apropiate poate fi benefic, iar alteori apelul la o persoana specializata cum ar fi psihologul poate face o diferenta majora in starea ta de bine, calitatea vietii si resursele care le ai pentru a trece de obstacol.

O arma foarte puternica pe care o are psihologul este aceea ca iti poate asigura confidentialitatea. Astfel, informatiile pe care le oferi sunt protejate si nu exista riscul ca terte persoane sa le afle.

Grup de dezvoltare personala pentru copii si adolescenti

Adolescenta este o perioada importanta de tranzitie in modelarea viitorul adult. Timiditatea excesiva, fricile si anxietatile isi pot pune amprenta asupra dezvoltarii individului. De aceea este foarte important sa oferim in perioada adolescentei un traseu de dezvoltare optim.

Activitatea se va desfasura pe parcursul a doua module. Primul modul va fi axat pe invatarea unor strategii de autocontrol, iar al doilea pe practicarea, in situatii problematice, a tehnicilor invatate.

Modul I, vom invata:

  • Cum sa diferentiem emotiile intre ele si cum arata fiecare emotie la nivel de corp, expresii faciale
  • Cum sa ne dam seama cand simtim frica/anxietate si cum sa ne controlam manifestarile care apar in corpul nostru
  • Ce anume gandim in momentul acela si ce altceva am putea sa ne spunem pentru a ne simti mai bine si pentru a ne atinge obiectivele
  • Ce strategii am putea folosi pentru a trece peste obstacolele de care ne este frica si sa nu fugim de fricile nostre
  • Cum ajungem la rezultatul pe care ni-l dorim si cat de impotant este sa ne recompensam pentru eforturile noastre.

Modul II, va fi unul foarte aplicativ in care:

  • Vom utiliza abilitatile pe care le-am invatat pe situatii in care simtim frica usoara, moderata si intensa
  • Vom discuta si vom monitoriza toate strategiile care au avut succes
  • Vom gasi impreuna solutii practice la problemele fiecarui participant
  • Vom incepe sa ne punem in situatiile de care ne este frica si nu vom mai fugi de ele.

Cele doua module insumeaza 13 intalniri, carora li se adauga inca 3 intalniri cu parintii (separat, fara copii). Este foarte importanta prezenta la toate intalnirile, mai ales la cele din faza de invatare, deoarece este nevoie de cunostintele anterioare pentru a parcurge modul 2.

La finalizarea cursului anterior parintii au fost foarte multumiti, au observat schimbari in comportamentul copilului/adolescentului, acesta incepand:

  • sa aiba mai multa initiativa,
  • sa contribuie mai mult in treburile casei,
  • sa comunice mai bine cu fratii (numarul si intensitatea certurilor au scazut),
  • sa isi faca prieteni,
  • sa astepte inceperea scolii cu mai mult interes si mai putina frica,
  • sa fie mai relaxat si mai increzator in fortele proprii,
  • sa poata sa isi sustina opinia intr-un mod asertiv,
  • sa nu mai fie condus de fricile sale.

Pentru informatii suplimentare si inscrieri ne puteti contacta telefonic sau prin e-mail:
Iulia Lechintan 0740 016 045 iulia_lec@yahoo.com
Diana Diculescu 0742 065 877 diana.diculescu@yahoo.com

Atentie! Numar de locuri limitat!